Lyme hastalığı bazı kenelerde bulunan Borrelia isimli bakterinin kene ısırığı ile köpeklere geçmesi sonucu oluşur. Köpek ısırığı ile insanlara ve diğer memelilere de bulaşır.
Hastalığı taşıyan pire ve keneler tarafından ısırılan insanlarda ısırılan bölgede kısa sürede kızarıklık, şişme ve döküntü şekillenir. Köpeklerde ve kedilerde de durum aynıdır, ancak döküntüler insanlara nazaran daha geç şekillenir. İlerleyen dönemlerde iltihaplı eklem hastalığına sebep olur.
Kedi ve köpeklerde ilk belirti genellikle eklem ağrısıdır. Sanki ince bir buz katmanı üzerinde yürürmüş gibi ürkek ve dikkatli adımlarla hareket ederler. Köpekler genellikle ayaklarını sürekli kaldırmaya meyillidir ve bu duruma yüksek ateş eşlik eder. Eklemdeki ağrı ve şişlik sonucu kalıcı artrit (eklem yangısı) şekillenebilir. Bazı köpeklerin belirti vermeleri bir sene kadar sürebilir. Bazı köpeklerde sürekli değişik ayaklarda oluşan topallık hastalığın bir göstergesi olabilir.
Tanı
Eklemlerde şişlik, ağrı ve topallık mevcut olan köpekler dikkatle muayene edilmelidir. Kan testleri tanıda yardımcıdır. Şişmiş eklemlerden alınan sıvı örnekleri de teşhiste kullanılabilir.
Lyme hastalığı bir bakteriyel enfeksiyon olduğu için uygun antibiyotik ile tedavisi mümkündür. Genellikle hastalık etkeninden tam olarak kurtulmak uzun sürer. Ancak ilerleyen dönemlerde dış parazit uygulaması yapılmamış köpekler tekrar etkene maruz kalabilir.
Lyme Hastalığı Zoonoz Mu?
Evet. Lyme hastalığı insanlara da bulaşabilir. Lyme hastalığı olan bir köpekle aynı ortamda bulunmak sağlığınız açısından bir tehdit oluşturmaz. Ancak ortamda pire veya kene varsa köpekten aldıkları hastalık etkenlerini size taşıyabilir. Bu yüzden antiparaziter uygulamalar bu hastalığı önlemek adına büyük öneme sahiptir.
Nasıl Önlenir?
Lyme aşısı köpekler için rutin aşı takviminde yer almaktadır. Senelik tekrarlar hastalığı önlemede oldukça önemlidir.
Keneler genellikle kısa bitkilerin çok olduğu yerlerde bulunur ve kendilerine uygun konağın yakından geçmesini beklerler. Gezinti sonrası tüyleri taranıp herhangi bir kene varlığı kontrol edilmelidir. En önemlisi de antiparaziter uygulamalar periyodik olarak uygulanmalıdır.
